Főcsakrák!

2013.07.13. 20:18

A csakrák energiaközpontok, melyek által az ember képes begyűjteni a számára szükséges kozmikus energiákat. A hét fő csakra a test középvonalában helyezkedik el, ezekről lesz szó a következőkben.

1 csakra:

A gyökércsakra színe vörös Eleme: a föld Szervei: minden, ami szilárd pl. csont, fogak, haj, gerincoszlop alja, vérkeringés. Feladata: leföldelés, vitalitás, testi tisztulási folyamatok. Szellemi jelentés tartalma: alapélet igenlés, ösztönélet, biztonságérzet, kötődés. Harmonikus működése: egészségesek, erősek vagyunk, egyensúlyban van a leadás-felvétel. Túlműködés: én-központúság, düh, agresszió, hiperaktívítás. Hiányos működése: vérszegénység, hajhullás, depresszió, csökkent immunitás, határozatlan, félénk, aggódó (piros szín). (Ilyen esetben is érdemes a vörös színt minnél többet alkalmazni.) Harmonizáló kép: napfelkelte, naplemente, séta a természetben. Illat: szegfűszeg Drágakő: hematit (leadás), vörösjáspis (felvétel).

Egyéb elnevezései: Muládhára csakra, gyökércsakra, alapcsakra, báziscsakra. Négy vortexből áll, és lefelé, a föld felé nyílik, hiszen a legfőbb feladata a földi energiák fölvétele. A végbélnyílás és a nemi szervek között található, a farokcsonthoz csatlakozik. Az elemek közül a föld-elem tartozik hozzá, és így minden, ami szilárd a szervezetben: a csontok, a fogak és a körmök. Az egyes csakrát főleg a ritmusos zene, a dobpergés aktivizálja. A magánhangzók közül a hosszú „ú” rezegtetése, a zenei hangok közül pedig a C hang erősíti. Mantrái a szanszkrit LAM, illetve magyarul az EGÉSZSÉG szavak. Természeti képek is erősítik a csakrákat – az egyes csakrát a napfelkelte és a napnyugta nézése segíti. Az illóolajok közül a cédrus és a szegfű olaja aktivizálja működését, az ásványok közül pedig az achát, a vérkő, a jáspis, a gránát és a korall van rá pozitív hatással. Az egyes csakrával elsősorban az ősi életenergia, az ősbizalom, a Földhöz, a Földanyához való kapcsolat, továbbá az anyagi világgal való viszonyunk függ össze. A jól működő egyes csakrájú emberre jellemező a stabilitás, az állhatatosság, a kitartás, és az, hogy van ereje a tervei véghezviteléhez. Az ilyen ember tudja, hogy szerethető, egyedi, egyszeri és nélkülözhetetlen.

2 csakra:

 

Nemi csakra
Színe narancs- sárga.Egyéb elnevezései: Svadhisthana csakra, szakrális csakra, nemi csakra. Hat vortexből áll, és a keresztcsont magasságában helyezkedik el. Eleme a víz, tehát minden olyan dolog, ami a szervezetben folyékony, az összefüggésben áll a kettes csakrával: a vér és a nyirok, továbbá az ivarszervek, a vese és a hólyag kapcsolódik hozzá. A mirigyek közül az ivarmirigyeket irányítja. Jót tesz neki a hömpölygő zene, a néptáncok, az „o” hang és a D hangmagasság rezegtetése. Mantrái a VAM és a KREATIVITÁS. A természeti jelenségek közül a holdfény és a tiszta víz nézése támogatja. Működését az illóolajok közül a szantál és a mósusz olaja segíti, az ásványvilágból pedig a karneol és a holdkő.
Minőségei: az ősi érzelmek, áramlás az élettel, az érzékiség és az erotika. A kettes csakra fontos témája a másik emberbe vetett bizalom, ezen belül is főként a másik nem iránti nyitottság.

 3.csakra

Köldökcsakra(napfonatcsakra)

Színe: sárga

 Eleme: Tűz

Szervei: gyomor, hasnyálmirigy, vegetatív idegrendszer

Szellemi jelentése: Önbizalom,streszkezelés,család.

Harmonizáló kép: tűz,gyertyaláng,napozás

illat: levendula,bergamot,rozmaring

Drágakő:citrin, topáz stb.

Egyéb elnevezései: Manipura csakra, köldökcsakra, napfonatcsakra. Tízszirmú lótuszként szokták ábrázolni, és a köldök fölött egy-két ujjnyira található. A hármas csakra látja el energiával a májat, és a máj állapotától függ a látás, ezért a látást a köldökcsakra állapota is befolyásolja. Az elemek közül a tűz-elem; a testrészek közül elsősorban a derék, a hasüregi szervek, a gyomor, a máj, az emésztőrendszer és vegetatív idegrendszer tartozik ide; a mirigyek közül pedig a hasnyálmiriggyel függ össze. A zenék közül a tüzes ritmusok, a magánhangzók közül pedig a nyílt „ó”, illetve az E hang aktivizálja. A mantrái a RAM és az ERŐ. A természeti képek közül a virágzó kukoricaföld vagy napraforgóföld segíti a hármas csakrát, az illóolajok közül pedig a levendula, a rozmaring, és a bergamott olaja aktivizálja. A tigrisszem, a topáz, a citrin és a borostyán viselése is jó hatással van a hármas csakrára.
A következő témákkal függ össze: a személyiség kibontakozása, az élmények feldolgozása, az érzelmek megélése és kimutatása, a hatalom és az erő. A hármas csakrához tartozik az önbizalom, a stresszkezelés és a család.

4. csakra

Szív csakra

Színe: zöld

Eleme: levegő

Szervei: szív, immunrendszer, légzőszervek

 Feladata: szeretet megélése kimutatása,megbocsátás

Szellemi jelentése: elfogadó szeretet,megbocsátás

Harmonikus működése: törődik magával és másokkal,egyensúly alul-fölül.

Túlműködése:birtokló,követelődző,változékony hangulat

Hiányos működése:túlérzékeny, sajnálja önmagát,mártír,megnembocsátás,önelfogadás hiánya

Harmonizáló kép:természet rózsaszínű égboltja

Illat:rózsa ibolya

Drágakő:kék kalcedon

Egyéb elnevezései: Anáhata csakra, szívcsakra. Tizenkét szirmú virágként ábrázolják. A mellkas közepén, általában a mellbimbókkal egy magasságban helyezkedik el. Alapelve: a szeretet adása és elfogadása. A levegő az eleme, ezért légzőgyakorlatokkal nagyon jól aktivizálható. Elsősorban a mellkasi szerveket befolyásolja, meghatározza a szív és a tüdők állapotát, a mirigyek közül pedig a csecsemőmirigyét. A zenék közül a klasszikus zene támogatja. Jót tesz neki továbbá az „á” magánhangzó, illetve a zenei F hang rezegtetése. Mantrái: a JAM és a SZERETET. A természeti képek közül a rózsaszínű égbolt támogatja működését, továbbá jó hatással van rá a rózsaolaj és az ibolyaolaj is. Az ásványok közül a smaragd, a jáde és a turmalin erősítik.
A szív tulajdonságainak kibontakoztatása: a szeretet, az együttérzés, a jószívűség, az önzetlenség erősítik a szívcsakrát.

5. csakra

A torokcsakra színe világoskék

Eleme:éter

Szervei:hangképző szervek, gége stb.

Feladata:komunikáció,önkifejezés,hallgatás

Szellemi jelentése:Koncentráció,meditáció,belső látás

Harmónikus működése:Figyelem másokra,gondolatok szavakba öntése, őszinteség

Túlmúködés:hazudozás,arogancia,üres fecsegés

Hiányos működése:nem képes "hangot adni" az érzéseinek,állandó megfelelni vágyás

Harmonizáló kép:az ég kékje,naplóírás,éneklés

Illat:eukaliptusz

Drágakő: kalcedon

Egyéb elnevezései: Visuddhi csakra, torokcsakra. Tizenhat vortexből áll. Az éter eleme tartozik hozzá, a testrészek közül a nyelőcsőre, a hangképző szervekre, a gégére, a nyakra és az állkapocsra hat; mirigye a pajzsmirigy. Elsősorban a meditációs zenék erősítik, a magánhangzók közül az „é” hang rezegtetése, a zenei hangok közül pedig a G. Mantrája: a HAM és az IGAZSÁG. Természeti képe a kék ég. Jót tesz neki a zsálya és az eukaliptusz olaja, az ásványok közül pedig az akvamarin, a türkiz és a kalcedon aktivizálja.
Témái: a kommunikáció, a kreatív önkifejezés, a megnyilatkozás, a nyitottság, a függetlenség. Fontos mottója: „Az igazság szabaddá tesz”.

6. csakra

A harmadik szem csakra(homlokcsakra)

Színe: indigó-kék

Szervei:tobozmirigy,arc,fül,szem,orr,központi idegrendszer

Szellemi jelentése:belső látás,meditáció,koncentráció

Harmónikus működése:információk befogadása,elismerése,felismerés,jó tanulási képesség

Túlműködés:nagyon logikus,dogmatikus felfogás,ellentmondást nem tűr

Hiányos működése:depreszió és alvászavarok,alacsonyra állított mérce,feledékenység tanulási nehézség

Harmonizáló kép:csillagos ég

Illat:jázmin

Drágakő: zafír

Egyéb elnevezései: Ajna csakra, homlokcsakra, harmadik szem. Kilencvenhat szirmú lótusznak szokták ábrázolni, amit kétfelé osztanak. A hatos csakra a homlok közepén található. Nagyon gyakran a szemöldökök közé helyezik, itt azonban egy fontos, a hatos csakrához tartozó mellékcsakra található. Minden főcsakrához tartozik ugyanis három mellékcsakra, melyek általában a főcsakra körül helyezkednek el. A szervek közül a kisagy, a fülek, az orr, a melléküregek, a homlok és az arc tartozik hozzá; mirigye az agyalapi mirigy (hipofízis). A klasszikus zene erősíti, a KSAM és a BÖLCSESSÉG szavak a megfelelő mantrái. Természeti képe az éjszakai égbolt. Az illóanyagok közül a menta és a jázmin olaja aktivizálja, továbbá a zafír és a lápisz lazuli kövek is támogatják a működését.
A hatos csakrához tartozó témák: felismerés, intuíció, szellemi erő, a belső értékek kifejlődése. A világról vagy az önmagunkról alkotott helyes meglátásokhoz jól működő hatos csakrára van szükség.

7. csakrsa:

A korona csakra színe lila

Eleme: nincs mivel nem az anyagi síkhoz tartozik.
Szerve: nagyagy, agykéreg, koponya.
Feladata: a teljesség egész megélése
Szellemi jelentése: kozmikus tudat, egységérzet.
Harmonikus működése: kiegyensúlyozottság, harmonikusság, nyugalom veszi körül.
Túlműködése: zavarodottság, a földi léttől való elvágyódás
Harmonizáló kép: magas hegyek, havas hegycsúcsok
Illat: lótusz, tömjén
Drágakő: ametiszt

Egyéb elnevezései:koronacsakra, sahasrára csakra,fejtető csakra.A hetes csakra fölfelé nyitott és a szellemi világgal való kapcsolatot erősííti.Ábrázolása:ezerszírmú lótuszvirág.A fejtető közepén helyezkedik el, de ha valakinél nagyon erősen dominál a jobb vagy bal agyfélteke,akkor elcsúszhat középső helyzetéből.Alapelve a tiszta lét, érzékelés a tökéletes szellemi észlelés.A nagyagy,koponya és tobozmirigy tartozik hozzá.A csönd az a "zene", amivel a hetes csakra aktivizálható.Mantrája az AUM, az EGYSÉG, de aktivizálja a H hang rezegtetése is.Természeti képe a hegycsúcs.Az illóolajok közül a mirha,tömjén lótusz olaja van rá jótékony hatással, az ásványvilágból pedig az ametiszt és a hegyikristály segíti a működését.

A hetes csakra legfőbb feladata a következők folyamatok segítése:a szellemi érzékelés,valamint a szellemi tapasztalás segítségével magasabbrendű ismeretek szerzése, az egyetemes tudatosság elérése, és végül az egyé válás istennel!

A bejegyzés trackback címe:

https://azazella666.blog.hu/api/trackback/id/tr815400619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diag Bosch 2024.02.03. 17:36:17

De, hogy ne csak pejoratív hangulata legyen az írásomnak, így kiigazítást írok ?
"A csakrák energiaközpontok, melyek által az ember képes begyűjteni a számára szükséges kozmikus energiákat. A hét fő csakra a test középvonalában helyezkedik el, ezekről lesz szó a következőkben."
A csakrák energiaközpontok - igaz. Nem a csakrákkal képesek begyűjteni az energiát. Azok a meridián, vagyis az energia hálózatok főbb találkozási pontja. Mint a vonat pályaudvarok.
És "melyek által az ember képes begyűjteni a számára szükséges kozmikus energiákat." Nem nemigaz, nem azzal gyűjtjük az energiát. És nem csak a kozmikus energia, hanem minden energia azon halad át. az életenergia, a kozmikus, a szakrális, stb.
"A hét fő csakra a test középvonalában helyezkedik el" - nem, nemigaz. Ahogy a szív sem középen helyezkedik el, hanem csak belóg. És azért ábrázolják középre, mert jól szemléltethető. És nem 2, hanem 3 dimenzióba élünk, tehát kicsit előrébb, kicsit hátrébb, kicsit jobbra, stb.
A csakra leírások sem jó, épphogy kapargatják a valóságot, de ez így félrevezető, főleg az 5-ös és a 6-os csakra leírása. Szinte ugyanaz.
süti beállítások módosítása